Prekwalificatie Future Haren

In de laatste week van augustus gaat in Haren het futuretoernooi van start. Maandag 30 augustus werd er op de tennisbanen van TSH Haren tijdens een zogenaamd prekwalificatietoernooi gestreden om een startbewijs voor dit toernooi. De noordelijke tennistop bond onderling de strijd aan en speelde volgens de “next gen” regels de wedstrijden. Bij de heren versloeg Roy Schoonveld enigszins verrassend in een mooie wedstrijd favoriet Max Houkes uit Sleen. Schoonveld moest zijn zware inspanningen bekopen en verloor de finale van de 17 jaar jonge Niels Visker uit  Schildwolde met 2-4/4-2/4-0/4-3 waarmee Visker zich verzekerde van een plaatsbewijs in het hoofdtoernooi eind augustus. Een mooie kans zijn krachten eens op het hoogste niveau te meten! Niels Visker had sowieso al enkele goede weken achter de rug getuige zijn halve finale plaats tijdens het ITF toernooi in Leeuwenbergh en zijn finaleplaats tijdens ITF Hillegom.

Bij de dames leverde de nieuwe opzet ook zeker enkele spannende wedstrijden op. Uiteindelijke winnares Annelou Nab uit Emmen moest vooral in de halve finale diep gaan om zich de 15 jaar oude Rixt van der Werff uit Beetsterzwaag van het lijf te houden. Dit lukt Nab ter nauwer nood in 5 sets waarna ze in de finale zegevierde over Daniëlle Koetje uit Kolham. Koetje rekende in de halve finale af met Jasmijn Gimbrere. Ook Annelou Nab gaat haar geluk beproeven tijdens het future eind augustus.

De ‘Next Gen’-regels werden afgelopen seizoen voor het eerst toegepast tijdens de Masters voor het aanstormende talent dat toen door Hyeon Chung werd gewonnen. Dat Chung een aanstormend talent is bewees hij tijdens de Australische open door Djokovic uit het toernooi te slaan alvorens in de halve finale van Roger Federer te verliezen. De aangepaste regels maken het tennis als kijkspel spectaculairder en sneller. In Haren werd tijdens dit toernooi de proef op de som genomen. Het leverde in ieder geval vele spannende wedstrijden op. De voornaamste regelwijzigingen zijn:

  • Sets tot de 4, bij 3-3 tiebreak, best of five
  • Netservice doorspelen
  • Deuce winnend punt